NORMAL BÜYÜME
Büyüme vücut hacminin ve kitlesinin artması anlamına gelir. Çocuk organizmasını erişkinden ayıran en önemli özellik, sürekli bir büyüme ve değişme süreci içinde olmasıdır. Sağlığı bozan durumlar büyüme ve gelişme sürecini olumsuz etkiler.
‘Sağlıklı çocuk’ hastalık belirtileri göstermeyen aynı zamanda yaşına uygun vücut büyümesi, fizyolojik olgunlaşma ruh ve zeka gelişimini gösteren çocuk olarak tanımlanır. Yaşa göre büyüme ve gelişme durumunun değerlendirilmesi klinik muayenenin en önemli bölümünü oluşturur. Büyüme doğum öncesi dönemde en hızlıdır.
Genetik yapı, beslenme, hormonal faktörler ve çevresel faktörler büyüme ve gelişmeyi etkiler.
Büyümenin Değerlendirilmesi: Her çocuğun doğumdan altıncı aya kadar ayda bir, altıncı aydan iki yaşına kadar üç ayda bir, iki yaşından altı yaşına kadar 6 ayda bir ve 6 yaştan erişkin döneme kadar büyümesinin düzenli takip edilmesi gereklidir. Büyümenin değerlendirilmesinde vücut ağırlığı, boy, baş çevresi, vücut kitle indeksi ve vücut bölümlerinin birbirine oranları, hedef boy ve kemik olgunlaşması kullanılır.
Vücut ağırlığı, iki yaşın altındaki çocuklarda 10 gr’a, daha büyük çocuklarda ise 100 gr’a duyarlı teraziler kullanılarak ölçülmelidir. Boy uzunluğu, 2-3 yaşa kadar sırt üstü yatar pozisyonda, daha büyük çocuklarda ayakta dik pozisyonda uzman biri tarafından ölçülmelidir.