HİRŞUTİSMUS
Çocuklarda ve özellikle ergenlik çağındaki genç kızlarda aşırı tüylenme sık görülen bir yakınmadır. Aşırı tüylenme çocuğu psikolojik olarak olumsuz etkilemesinin yanı sıra, altta yatan önemli hormonal hastalıkların öncül bir belirtisi de olabilmektedir. Bu nedenle aşırı tüylenme yakınması olan bir çocuk veya genç kızda öncelikle nedene yönelik olarak hormonal değerlendirme yapılmalıdır.
Aşırı tüylenme yapısal veya ailevi olabilir. Ancak aşırı tüylenmenin nedenleri arasında böbrek üstü bezinden kaynaklanan hormon dengesizlikleri, yada over (yumurtalık) veya testislerden aşırı hormon salınımı gibi ciddi nedenler bulunabilir. Bu hormon fazlalıkları doğumsal nedenli olabileceği gibi, sonradan da ortaya çıkabilmektedir. Sonradan ortaya çıkan hormon fazlalıkları yapısal (metabolik) nedenli olabileceği gibi böbreküstü bezi veya yumurtalıklardaki kist, tümör gibi nedenlerden de kaynaklanabilmektedir. Aşırı tüylenme bazen şişmanlıkla birlikte ergenlik dönemi ve genç kızlarda polikistik over sendromu denilen bir hastalıkla birlikte gözükür.
Böbreküstü bezi (konjenital adrenal hiperplazi) hastalıklarının teşhisinde ACTH denilen ilaçlı hormon uyarı testi, tanı koymada yardımcı olur. Bu tetkiklerin güvenilir bir laboratuvarda yapılması ve çocuğun yaşına göre değerlendirebilecek, çocuk endokrinoloji uzmanınca yorumlanması doğru tanı açısından son derece önemlidir. Ayrıca ultrasonografi veya tomografi ile böbrek üstü bezlerinin görüntülenmesi gerekebilir.
Aşırı tüylenmenin tedavisi öncelikle altta yatan hormonal fazlalığın giderilmesine yöneliktir. Bunun yanısıra laser epilasyon gibi kozmetik yöntemlerden de yararlanılır. Hormon dengesizlikleri giderilmeden lazer epilasyonun başarı şansı düşüktür.